Brandon Sanderson

Brandon Sanderson är en författare som förmodligen är helt okänd för de flesta i Sverige men som tagit fantasy-världen med storm.

En amerikansk författare från Lincoln, Nebraska som föddes år 1975 och gav ut sin första bok Elantris 2005. Mistborn triologin där första boken publicerades 2006 och äntligen översatts till svenska och kommer att ges ut under år 2015. Hans böcker har sålt över 5 miljoner exemplar och översatts till fler än 20 språk.

Det intressanta med hans författarskap är att han förmodligen är mest känd för att ha avslutat The wheel of time serien (Sagan om drakens återkomst), Robert Jordans episka mästerverk. Eftersom Robert Jordan tyvärr avled innan serien avslutats så fick Brandon i uppdrag av Roberts fru att avsluta serien med hjälp av anteckningar och ljudinspelningar. De tre sista böckerna i serien är således skrivna av både Robert och Brandon.

Utöver den hyllade Mistborn serien, The wheel of time och andra serier och fristående verk så är det hans episka berättelse The Stormlight Archive han är känd för. Denna serie består hittills av två böcker, The Way of Kings och Words of Radience, som mottagits med hyllningar av fantasy läsare världen över. Bokserien förväntas bli 10 böcker lång så det är verkligen en episk berättelse.

För den som älskar fantasy och av någon anledning ännu inte läst något av Brandon Sanderson finns det mycket att se fram emot. Hans böcker finns tillgängliga i den svenska bokhandeln på engelska och det vore mycket förvånande om den första boken i Mistborn serien vore den sista att översättas till svenska.