Lär dig vikten av ljussättning

Belysning är en otroligt stor del av våra moderna liv. Oavsett var man är så finns det så gott som alltid elektrisk belysning att tillgå. Nedan finner ni tre exempel på böcker och foldrar som man kan läsa för att få bättre förståelse om hur man bäst utnyttjar belysning och dess möjligheter. 

Utomhus

I Sverige så vill vi gärna ta vara på varje stund som man kan spendera utomhus under sommarhalvåret. För att sträcka detta så långt som möjligt så sitter vi gärna ute på våra terasser och uteplatser långt in på kvällen, men då behövs belysning. Belysning är även ett mycket bra verktyg för att öka trivseln i trädgården rent allmänt. Man kan lyfta fram de delarna som man är mest nöjd med och markera ut de gångar som finns utplacerade.

Torbjörn Eliasson som är ljusdesigner fick så mycket frågor gällande hur man designar sin utomhusbelysning bäst att han bestämde sig för att skriva en bok i ämnet. I Belysningsboken - Så ljussätter du utomhus går man igenom de viktigaste man behöver veta när man väljer belysning till sin trädgård eller uteplats oavsett hur stor eller liten den är.

Inomhus

I sin andra bok om belysning skriver Torbjörn Eliasson istället om hur man belyser inomhus.  Vilken typ av belysning man väljer samt hur den placeras har nämligen enormt stor påverkan på hur ett rum uppfattas.

Genom att göra dessa valen medvetet och genomtänkt så kan man både göra det mer trivsamt samt förbättra förutsättningarna för de aktiviteter som kan gör i rummet. Genom att välja strömsnåla ljuskällor så kan man dessutom spara stora mängder energi och med det pengar. Idag går det till exempel att hitta LED-lampor i alla vanliga format som används i hemmet. 

 

På arbetsplatsen

Bland de största direkta kraven på bra belysning hittar vi på arbetsplatser. Oavsett om man arbetar med datorer eller mekanik så finns det stora fördelar med belysning som både är tillräckligt stark men även rätt utformad. 

När det kommer till konkret information om hur man bör utfroma till exempel ett kontor så har arbetsmiljöverket många bra dokument i ämnet. Där finns allt från riktvärden på ljusstyrka till hur belysningen bör placeras i förhållande till skärmar och andra arbetsytor.