Svenska deckare - en klass för sig

Svenska deckare säljs mer än någonsin. Vi älskar att kura upp oss med ett mysterium och försöka lista ut vem mördaren är innan huvudkaraktären gör det. 

En anledning varför vi älskar svenska deckare är de familjära miljöerna. En del utspelar sig i det kyliga Norrland och andra tar plats i huvudstaden. Vi känner igen omgivningen, vet vilka gator de pratar om och har alla sett polisbilarna som beskrivs i böckerna. Vi har en lång kriminalhistoria bakom oss och har alltid höjt deckare över en del andra genrer. I andra länder, såsom Frankrike, har man inte sett deckarhistorier som riktigt bra litterära verk förrän svenskarna visar hur bra en deckare kan vara.

Tack vare böckernas popularitet har det också skapats en stor marknad för ljudböcker. Oftast är det kändisar med bra röster som läser upp i stämningsfull ton. Sajter som Sorytel har sidor och åter sidor med deckarljudböcker som man kan ladda ned. Det perfekta med ljudböcker är att dina händer är fria. Du kan sitta och sticka medan du "läser" en bok, när du lagar middag eller när du tar en kvällspromenad. 

Svenska deckarböcker och även tagit världen med storm. Någonting med vårt karga land med månader av mörker eller månader av ljus skapar en speciell stämning i böckerna som man inte får nästan någonannanstans. Henning Mankell var den som satte standarden för internationella läsare och orden "Schwedenkrimi" föddes: "svensk deckare". Det finns någon unikt i svenska deckare som man inte kan hitta i andra länder. Stieg Larson är det nya stjärnan utomlands, han har sålts i över 22 miljoner exemplar och folket skriker efter mer. Kanske en av anledningarna varför serien forstätter men den nya författaren är David Lagercrantz.