Digitala eller vanliga böcker?

Det har under de senaste åren blivit väldigt vanligt med digitala böcker även kallade e-böcker som man kan läsa på bärbara digitala enheter såsom ipads och smartphones. Men vilken sorts bok är egentligen bättre? I texten nedan så kan du läsa om fördelar och nackdelar med digitala och vanliga böcker.

Det är ganska lätt att se varför man kan föredra en digital bok då man kan sitta var som helst och läsa böcker på sin mobil. De digitala böckerna väger ingenting vilket gör dem perfekta att ta med sig på resor och andra utflykter när man vill bära så lite packning som möjligt. Sedan är också digitala böcker mer miljövänliga då man inte behöver hugga ned några träd för att göra papper då dessa böcker är helt digitala.

Det finns ytterligare fördelar med de digitala böckerna. Det är mycket enklare att komma över och läsa dessa, då du bara du har en internetuppkoppling, och kan då till och med låna en e-bok från biblioteket. Med en uppkoppling kan du också köpa hem en e-bok relativt enkelt och ganska omedelbart sätta igång och läsa. Det finns två läger när det kommer till dessa böcker, de som vill hålla i en pappersbok och de som älskar den nya tekniken. För en bokmal kan detta vara rena rama nirvana, då det i stort sett alltid finns tillgång till en ny bok.

Det finns dock nackdelar med att läsa på bärbara enheter som till exempel att batteriet kan ta slut och att skärmen är för liten vilket gör det svårt att läsa och att smartphones och ipads inte är lika sköna att hålla i under en längre tid som vanliga böcker är. En annan sak som gör att man kan föredra vanliga böcker är mysfaktorn med en fysisk bok. Att kunna känna lukten av en bok och kolla på omslaget är en speciell känsla som många föredrar över digitala böcker.

Står du i valet och kvalet för om du ska köpa en platta lämpad för att läsa böcker, är det bra att känna på den ordentligt innan. Besök en butik och känn på de modeller de har, lyft dom och håll i dem för att känna på tyngden och formen. Testa och läs en text på skärmen och känn efter ordentligt hur den känns. Läs också andras recensioner.