Läsa böcker på mobilen

Man behöver inte bära runt på tunga böcker i väsken varje dag för att ha något att läsa under pendlingen eller när man ska ner på stranden under semestern. Det går faktiskt att använda mobilen till detta!

Det första du behöver göra är att fixa en klient som klarar av e-böcker. Sådana klienter finns till både Android och iPhone så vilket operativsystem du kör spelar ingen roll. Se vilka filformat som klienterna stödjer för e-böcker kommer i massor av olika format. Det finns än så länge ingen som är helt universal men många klienter klara de flesta formaten så länge de inte håller massor med multimedia. 

Om du tänker börja läsa böcker på mobilen kommer du snabbt att märka att mobilen känns hård i handen och efter några sidor kan händerna glida eller så blir läsställningen obekvämt. Köp ett mjukt och/eller greppvänligt skal som du kan slita med hälsan.

Det går att hitta många böcker som är helt gratis. Om upphovsrättsskyddet har gått ut behövs inget DRM (digitalt rättighetsskydd) och vem som helst kan ladda ned och behålla dessa böcker. Du kan också låna e-böcker genom biblioteken, dessa kommer med skydd som gör att du kan inte längre öppna filen efter lånetiden har gått ut. 

E-böcker har inte slagit igenom lika stort i Sverige som i USA men det betyder inte att utbudet är litet. Tvärtom. Varje bok som trycks brukar få en e-bok också eftersom kostanden för en e-bok är så låg. Du hittar massor med e-böcker på sajter som elib.se och Storytel som även har en stor samling ljudböcker.