Sätt rätt stämning när du ska läsa

Det är viktigt att man är i rätt sinnesstämingen när man är påväg att dyka ner i en bok som kan bära på den mest fantastiska historia och händelseförlopp. Att sätta sig avskilt och se till att man inte blir störd, för att maximera sina chanser att verkligen få ryckas med och hänföras av historien.

Om du inte har som regel att göra det lite extra mysigt för dig själv när du läser, rekommenderar vi att du snabbt ändrar på detta tråkiga faktum. Börja med att hitta dig själv en plats där du känner dig extra lugn och harmoniskt, till exempel en skön fåtölj i ett rum där du kan stänga efter dig, eller placera dig i en soffa där du i horisontalt läge kan insupa de ord som tillsammans och i rätt ordning bildar en helt ny värld med hjälp av din fantasi.

När du väl lokaliserat en plats som känns rätt, är det senare dags att pimpa denna. Ja du hörde rätt. I ren Xzibit stil från det välkända och omtyckta tv-programmet "Pimp me ride", som för något år sedan sändes på MTV, bör även du göra ditt yttersta för att göra den plats du valt ut, till din egen bok-oas i tillvaron.

En tumregel är att fokusera på myset. Ett tänt doftljus som enda ljuskälla ger både en visuellt förhöjd upplevese, men även dess harmoniska och goda doft som spelar väl med i din flykt från verkligeheten. En kopp te hjälper till att förhöja känslan av lugn och är dessutom gott och värmande en kall vinterkväll, om du ej har lyxen att slå dig ner framför en vackert sprakande braskamin. På samma sätt kan kuddar och filtar ge dig värme och trygghet, något som aldrig är fel när du ska sätta dig till ro.

Hur du än föreställer just din utopiska drömplats att varva ner, är det enbart du själv som kan sätta pusselbitarna på plats för att färdigställa din vision. Även om det tar lite tid och energi att färdigställa kan vi i slutändan lova att det kommer vara värt varenda uppoffring.