Joe Abercrombie

Joe Abercrombie är en brittisk fantasyförfattare och är mest känd för sin trilogi The First Law men har nu även en trilogi för yngre läsare.

The First Law består av böckerna The Blade Itself, Before They Are Hanged och Last Argument of Kings. Han började skriva The Blade Itself 2002 och slutförde den 2004, men det tog ett helt år av avslag innan den till slut accepterades av ett förlag. Det var Gollancz som gav ut boken 2006 och den visade sig vara en stor succé. Denna bok följde Abercrombie sedan upp med de två andra böckerna under två år. I 2008 var Abercrombie en av finalisterna för John W. Campbell priset för bästa nya författare.

Samma år var även Abercrombie en av de som bidrog till BBCs serie Worlds of Fantasy tillsammans med stora namn som Michael Moorcock, Terry Pratchett och China Miéville. Året därpå släppte han en ny bok, Best Served Cold, den utspelade sig i samma värld som The First Law trilogin och man fick även stöta på ett par bekanta namn från trilogin, men helt nya personer fick ta huvudrollen i denna bok. Detta följdes även upp med The Heroes i 2011 och Red Country i 2012. Både dessa böcker fortsatte att utspelas i samma värld som de tidigare böckerna och upplägget med gamla och nya ansikten fortsatte även i dessa.

Abercrombie gjorde ett avtal med Gollancz att släppa ytterligare fyra böcker som utspelade sig i samma värld. Ingen av dessa böcker har dock kommit ut än då HarperCollins annonserade att de skaffat rätten till tre böcker av Abercrombie som riktat sig till yngre läsare. Detta blev en serie kallat Shattered Sea och består av böckerna Half a King, Half a World och Half a War.

Abercrombie släppte ett uttalande på sin officiella hemsida att han nu har påbörjat nästa bok satt i First Law-världen men förklara att det kommer att ta en tid innan de dyker upp på butikshyllorna. Han vill nämligen att den kommande trilogin ska bli så bra som möjligt.

Alla hans böcker finns att köpa i webbutiker som Adlibris och med hjälp av andra sajter kan man även få tag på dem lite billigare om man så önskar.