Så får du nära och kära att börja läsa mer

Läsning stimulerar själen och hjälper oss koppla bort den dagliga stressen. Den som läser mycket håller även lättare språket levande även i skrift. Det är dessutom otroligt hur mycket vi kan lära oss genom att läsa!

Vi kan inte förvänta oss att barn självmant börjar fråga efter böcker och börjar läsa själva, även om de lärt sig läsa i skolan. Barn måste stimuleras till att läsa och det finns många sätt för oss vuxna att göra det. I DN kan vi hitta några intressanta tips. En rekommendation är att läsa högt för barnen så länge som möjligt, även när de har lärt sig läsa själva. Som vuxen vet man att man måste vara en förebild för barnen och då är det viktigt att vi själva läser. Vi kan ju också prata med barn om böcker som vi läser.

Ta med barnen till biblioteket

Det är förstås också bra att ta med barnen till biblioteket. Där finns ett stort urval av böcker och man har möjlighet att prata med riktiga experter – bibliotekarierna. Det är viktigt att välja böcker efter barnens egna intressen och inte utgå från de böcker vi själva gillade som barn. Ett bra sätt kan vara att välja böcker som är kopplade till filmer de gillar.

Hur gör man med vuxna?

Det kan vara svårare att stimulera vuxna till att läsa. Det är bra om man kan hitta en bok med spännande handling, gärna en deckare där man snabbt vill komma till slutet. Annars kan veckotidningar och månadsmagasin faktiskt vara en bra start. Om du till exempel vill ge dina anställda en läsbar gåva kanske du inte vet vad de gillar för tidningar eller böcker, och då kan det vara perfekt att skänka ett gåvokort. Med Noblecard kan de själva lösa in en tidningsprenumeration till exempel. Allas, Café och Elle är exempel på tidningar de kan prenumerera på. Detta är en gåva som brukar vara mycket uppskattad och som inbjuder till en textvärld utanför dator- och smartphoneskärmen.

Att läsa är ett bra sätt att stimulera vår fantasi och ett underbart sätt att koppla av. Oavsett om det är en yngre eller äldre person som du vill uppmana att börja läsa mer – mjukstarta alltid. Väck nyfikenheten och låt intresset komma av sig självt.